Durumlisztből készült apró, kagyló alakú tésztaféle. Fogyasztható köretként,készülhet belőle egytálétel, de remek kiegészítője lehet leveseknek is. Összetevők :durumliszt, tojás 400 g / csomag
Levesbetét durumlisztből... :-) Összetevők: durumbúza-tészta liszt, tojás 200 g / csomag
Nagykocka durumbúzalisztből, káposztás vagy krumplis tésztának. Összetevők: durumbúza-tészta liszt, tojás 400g / csomag
Levárkülönlegesség. felül (magnélküli) feketeszeder, alul sárgabarack. Vagy fordítva! Ahogy tetszik... ;-) Összetevők: sárgabarack, magnélküli fekete szeder, répacukor, citromsav, citrompektin. Tartósítószer-mentes, felbontás után hűtve tárolandó.
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből).
Családi gazdaságunkban, termelt héj nélküli tökmag tiszta, adalékmentes és polírozott formában kerül értékesítésre. A ropogós tökmag karamellbe mártva édes-sós ízzel kényezteti a kicsiket és nagyokat egyaránt. A tökmag egészséges zsírokat és triptofánt tartalmaz, amely támogatja az egészséges alvást. Ajánlott magában fogyasztani vagy házi péksüteményekre szórni.
A tavasz első zamatos gyümölcséből készült a mennyei rostos szörp, hőkezeléssel tartósítom, ezért felbontás után hűtőben tartandó. A szörpöt cukorral édesítem, és 500 ml-es kiszerelésben kapható. Köszönöm, hogy megtisztel bizalmával, és az üveget visszahozza.
Eper-levendula lekvár, mely finoman levendulás és epres. Sütikbe, vagy csak úgy magában nassolva. Hagyományos módon főzve, tartósítószer hozzáadása nélkül, cukorral édesítve 280 ml-es kiszerelésben. Felbontás után hűtőben tartandó. Köszönöm ha az üveget visszahozza.
Magas gyümölcstartalmú házi eperlekvár. Összetevők: földieper (min. 72%), cukor, citromsav, citrompektin.
Magas gyümölcslé-tartalmú eper gyümölcsszörp. Összetevők: eperlé, cukor, víz, citromsav. Felbontás után hűtve tárolandó.
Erdei vegyes bogyósgyümölcs lekvár. Az idei Magyar Ízek Versenyén arany fokozattal díjazott termék. Összetevők: fekete szeder, piros ribizli, fekete ribizli, áfonya, málna, szamóca, répacukor, citromsav, citrompektin. Felbontás után hűtve tárolandó.