Vasi Zöld Kosár

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%
Kezdőlap Termelőink Szedervirág Ökotanya

Szedervirág Ökotanya

Kedves vásárlók! Mostantól csak havonta egyszer szeretnénk kínálni sajtjainkat. Minden hónap második hetében. Legközelebb május 12-én lesz lehetőségetek rendelni tőlünk.
Mi egy fiatal család vagyunk, kisfiunk 2,5 éves. 8 éve költöztünk Rönökre, hogy megváltoztassuk az életmódunkat. A nagygazdaságok, szupermarketláncok világa és a rohanó élet helyett egy olyan életet szerettünk volna felépíteni, ahol elláthatjuk magunkat élelmiszerekkel. Messze a várostól és a szántóföldektől találtuk meg az álmunk helyét, és itt hoztunk létre a tanyánkat.
2 kecskével kezdtünk, de rögtön úgy dönttünk, hogy inkább teheneket tartunk. Kis állományunk jelenleg 7 tehénből áll. Ezeknek a szabadon tartott, maximálisan boldog jersey tehenek tejéből készítjük finom, egészséges és különleges sajtjainkat.

Mitől különlegesek a sajtjaink?

- Az egyik oka, hogy kizárólag fűvel tápláljuk a teheneket.
Miért tartjuk ezt fontosnak?
1. A gabonatermesztés nagyon súlyos környezeti terhelést jelent, mivel az intenzív szántóföldi művelés hatalmas területen zajlik, ahol a termesztett növényen kívül szinte semmi más nem él (monokultúra), a kijuttatott növényvédő szerek és műtrágyák felborítják a természetes egyensúlyt, és a talajok elszegényedéséhez vezet. Egy jól kezelt gyepen gazdag az élővilág, és hozzájárul a biodiverzitás megtartásához.
2. A marhák emésztőrendszere úgy fejlődött ki, hogy a gyep növényeit hatékonyan dolgozza fel. Gabonafélékhez természetes környezetben nem jutnak, ez csak a teljesítményük növelését szolgálja.
3. Ebből következik, hogy a kizárólag fűvel táplált marha egészséges, boldog és ezért a legjobb minőségű tejet adja.

- A másik oka, hogy kizárólag nyers tejet dolgozunk fel.
Ez miért fontos?
A pasztörizálás célja a tej csírátlanítása, aminek előnye, hogy a tej tartós lesz, nem dolgoznak benne a mikroorganizmusok. Ettől a sajt íze is letisztult lesz (viszont kevésbé összetett), és az érési folyamat biztonságosan zajlik. Minden guriga egyforma lesz.
A nyers tej viszont nagy odafigyelést igényel már a fejés előtt is. Csak az egészséges állatoktól származó tej eredményez finom sajtot. A fejésnek a lehető legtisztább körülmények között kell történnie, hogy a tej tiszta maradjon, ne kerüljenek bele rossz hatású baktériumok, csak a megfelelő mikroorganizmusok maradjanak benne. Ezeknek a mikroorganizmusoknak köszönhetően a sajtok íze gazdagabb lesz, és a kezeletlen tej beltartalmi értékei is megmaradnak. Sajtkészítés közben pedig apró különbségek is nagy eltérést okoznak a végeredményben. Emiatt talán nem találtok nálunk két egyforma gurigát, de mindegyik táplálja a testet, a szívet, a lelket és játékra hívja az ízlelőbimbókat.

- Ráadasul hosszan érleljük a sajtjainkat. Ettől nem csak az ízviláguk bontakozik ki mégjobban, hanem a benne található laktóz nagy része is lebomlik. Ezáltal kevésbé terhelik az emésztőrendszert és egészségesebbek. Ha a mi sajtajinkat eszitek, támogatjátok vele a környezetbarát mezőgazdaságot, az egészséges és tudatatos élemiszerelőállítást és egy szép világot. Ráadasul finom is. :)) 

Ha szeretnétek követni minket, megtaláltok Facebookon a Szedervirág Ökotanya oldalon!

Termékek

A termelő jelenleg szünetelteti a rendelést, nézzen vissza később.

Félkemény natúr sajt

Félkemény, 3 hónapig érlelt tehénsajt. Nyerstejből készült, natúr kérgű.

5000 Ft / db
5000 Ft/kg

félkemény sajt "bazsalikom/paradicsom"

Félkemény sajt bazsalikommal és aszalt paradicsommal fűszerve, 3 hónapig érlelt. Nyerstejből készült, natúr kérgű. 

5200 Ft / db
5200 Ft/kg

Félkemény sajt "csalán"

Félkemény sajt csalánnal füszerve, 3 hónapig érlelt.  Nyerstejből készült, natúr kérgű.

5200 Ft / db
5200 Ft/kg

Félkemény sajt "görögszéna"

Félkemény sajt görögszéna maggal fűszerve, 3 hónapig érlelt. Nyerstejből készült, natúr kérgű.

5200 Ft / db
5200 Ft/kg

Kemény sajt 'svajci típusú'

Kemény sajt "svájci típusú", 5 hónapig érlelt. Nyerstejből készült, natúr kérgű. 

5500 Ft / db
5500 Ft/kg